Dat zijn er meer en meer. In Nederland is het nog een vrij onbekend begrip, maar zeker de afgelopen jaren begint er steeds meer bekendheid voor te komen. En daarmee ook steeds meer vraag. Er zijn in Nederland nog niet heel veel doula’s, maar veel van hen zijn al maanden van tevoren volgeboekt dus dat zegt genoeg!
Of je een doula bij de bevalling vraagt is natuurlijk geheel aan jou. De begeleiding van een verloskundige en doula verschilt op een aantal vlakken van elkaar en vullen elkaar juist mooi aan.
De voornaamste taak van de verloskundige of andere medisch zorgverleners is het bewaken van de gezondheid van jou en je baby. Als doula doe ik niets medisch en ik neem ook geen beslissingen rondom de gezondheid van jou of jouw kindje. Ik heb de medische kennis wel, maar de begeleiding is puur gericht op fysieke en emotionele steun. Denk dan aan het geven van massages, opperen van houdingen die je aan kan nemen tijdens de bevalling, helpen met ademhalingstechnieken of het verzorgen van eten en drinken. Het kan van alles zijn.
Daarnaast is er een verschil in de aanwezigheidsduur. Ik ondersteun je vanaf het moment jij dat wilt en wijk dan niet meer van je zijde. Ongeacht hoeveel ontsluiting er is of waar je bent. Een verloskundige daarentegen komt in de meeste gevallen aan het begin van de bevalling bij je langs om te kijken hoe het met je gaat en vertrekt dan weer om na een paar uur terug te komen. Hun begeleiding krijg je met name aan het einde van de bevalling.
Ook als je medische bgeleiding nodig hebt vanwege een pijnstillingsverzoek of complicatie, waarbij je overgedragen wordt aan het personeel van het ziekenhuis en de verloskundige vertrekt, blijf ik bij je. En dat geeft rust en vertrouwen, twee elementen die onmisbaar zijn tijdens een bevalling.